Mange kan synes det er vanskelig å oppsøke hjelp og dele – for noen – veldig  private problemer eller utfordringer.

Kommunikasjon er vanskelig i utgangspunktet – og når man legger til to mennesker med 2 forskjellige biografier, forskjellig utgangspunkt for kommunikasjon fra barndom – og kanskje andre erfaringer fra tidligere forhold SÅ blir det enda vanskeligere! Det er her det kan være greit å få en tredjepart til å kunne “oversette” og kanskje skape forståelse der det er vanskelig for partene å se hverandre.

En prosess som begynner i terapirommet kan endre kommunikasjonen og måten dere tenker om den andre parten på.  Å forstå hverandre bedre er gjerne ett godt utgangspunkt!
I gestaltterapi legger vi vekt på at vi påvirker hverandre gjensidig. Det er sjelden den ene har det veldig bra og den andre har det dårlig.

Ved å bevisstgjøre paret om mønstre er det ofte at det skjer mye allerede første timen av parterapien. Dette kan gi håp om endring for paret.

Ofte er det kommunikasjon det dreier seg om. «Hvorfor har vi ikke tenkt på dette før – Det er jo så enkelt?» kan jeg høre hvis jeg påpeker noe et par gjør sammen – og som jeg som terapeut kan ane ett mønster av. Det kan være at dere også driver med de samme utfordringene hver for dere også – uten å tenke på at dette også påvirker paret. Ofte handler det om å ta ansvar for seg selv – og ikke fantasere om hva den andre tenker, eller tillegge egenskaper eller meninger som ikke er sjekket ut om stemmer. Fantasier og feiltolkninger skaper ofte usikkerhet og overopphetede konfrontasjoner. Ofte kan det også handle om å snakke forbi hverandre uten å «møtes» i det hele tatt. Dette skaper usikkerhet, utrygghet og mye «ullenhet». Dere ser hverandre ikke. Da kan det være hensiktsmessig å få en tredjepart til å «oversette» eller påpeke hva dere driver med for å gjøre dere oppmerksomme på handlingsmønstre som kanskje ikke er hensiktsmessig i paret.

Å like deg selv sammen med partneren din er gjerne nøkkelen til suksess, men det er her også ofte paret sklir fra hverandre mellom ulike behov, forventninger og babybleier. «Jeg skulle ønske du kunne le like mye sammen med meg som når du er sammen med vennene dine og er blid hele tiden! Jeg vil ha det slik som vi hadde det før! Jeg føler bare at jeg maser, og at vi bare krangler, og så gjør vi ikke noe gøy sammen lenger. Vi er ikke kjærester lenger!»
Hvordan kan paret komme tilbake til det fine rommet de gjerne hadde i starten av forholdet? Er det mulig?
Jeg tenker ja – og har sett eksempler på at det også kan bli enda bedre enn før. At paret kommer styrket ut av å ha overkommet problemer som har virket umulige.
Det er mye trygghet som ligger i å komme hverandre i møte og skape en ny og felles plattform som er enda stødigere enn den forrige… en ny og enda mer solid plattform bygget på god kommunikasjon, trygghet, erfaring og tillit.

Velkommen til Parterapi og Samlivsterapi i Moss  ❤️❤️!