Parterapi og samlivsterapi

Mange som kommer til meg for parterapi kan synes det er litt skummelt. Mange synes ordet terapi blir litt vanskelig også, så jeg bruker gjerne ordet samlivscoaching istedenfor samlivsterapi!

Samlivscoaching og samlivsterapi handler om akkurat det samme, men jeg mener at ALLE par kan ha bruk for litt coaching for å øke kommunikasjonsevnen i paret – samt å finpusse litt for å finne tilbake til de gode følelsene.

I starten av ett forhold er det lett å like seg selv i forholdet. Vi er forelsket og ler mye, har masse sex, blir kjent.  «Jeg liker meg sammen med deg – alt er fryd og gammen og som hånd i hanske».  Så kommer etter hvert hverdagen og det kan begynne å lugge litt. Da kan det være lurt å oppsøke hjelp.

Mange tenker ikke over at det er ganske mye som skal klaffe når vi blir kjæreste med noen. I voksen alder er det gjerne enda flere faktorer som skal stemme enn når vi er unge og uten forpliktelser. Det er to forskjellige biografier og ulike kulturer for kommunikasjon som skal smelte sammen til ett par og en tosomhet. Ofte er også dine, mine og våre barn involvert. Da kan det være vanskelig å finne en felles kommunikasjonsplattform uten litt hjelp og støtte fra en 3. part. Ofte er språket vårt og ulike kommunikasjonsmåter som gjør at vi misforstår hverandre. Dette gjelder ikke bare de voksne, men det kan ofte bli en uheldig familiedynamikk dersom ikke de voksne evner å kommunisere godt. Barna gjentar gjerne de voksnes måte og resultatet kan være mange behov som ikke blir møtt fordi vi ikke ser hverandre så godt i familien.

Parene som kommer til meg opplever gjerne at det blir lettere å kommunisere etterpå fordi vi sammen skaper en plattform som gjør at paret forstår og ser hverandre litt bedre.  Når det er tydelighet, trygghet og forutsigbarhet i paret så er det gjerne lettere å like seg selv sammen med den andre parten i paret også. Det er dermed viktig å tenke fremover istedenfor «typisk deg, eller typisk oss» i en prosess der paret ønsker endring gjennom parcoaching eller parterapi.

Jeg jobber utifra et perspektiv om at vi påvirker hverandre gjensidig og at dette skaper dynamikken i paret. Har den ene parten det vanskelig påvirker det gjerne den andre parten også. Det er dermed lett at begge har det vanskelig i paret. Partene har det kanskje vanskelig på hver sin måte, men de driver med det samme – nemlig har det vanskelig.  Da er det lett å skylde på den andre istedenfor å se seg selv.

Mange tenker at det er viktig å fortelle flest mulig episoder i parcoachingen eller parterapien hvor parten ikke har blitt sett, eller at den andre parten har gjort noe som ikke er greit. Men det som er fortid – og har skjedd i paret – kan ikke gjøres noe med.

Som terapeut ønsker jeg å gi dere verktøy slik at dere kan leve bedre i paret fremover.

Jeg kan utfordre og bevisstgjøre dere på mønster dere er i. Det har gjerne tatt dere lang tid å innarbeide mønstre – enten med hverandre, i familien for øvrig og barndom,  eller med en tidligere partner – og dermed kan det ta litt tid å gjøre endring i paret også! Det er en prosess.

Essensen er ønsket om å bryte opp de gamle mønstrene for at paret sammen skal kunne leve bedre med hverandre, og få tilbake de gode følelsene, og at begge partene skal like seg selv i møte med den andre.

Pia

Er du nysgjerrig? Ta kontakt for mer info på mobil : 400 19 778 eller pia@lilleenggestalt.no